Rabu, 1 Januari 2014

Istiqamah beserta ikhlas....!!

Berhati-hatilah bagi orang yang ibadahnya tidak istiqamah, kerana perbuatan tersebut merupakan tanda-tanda keikhlasannya belum sempurna. Ibadah yang dilakukan secara sementara tiada lain ukurannya, melainkan kerana urusan duniawi. Ia hanya dilakukan ketika sedang duka, sedang dilanda musibah, atau sedang disempitkan oleh ujian dan kesusahan, maka meningkatlah amal ibadahnya. Tapi, ketika pertolongan Allah datang, kemudahan menghampiri, kesenangan berlimpahan, maka keinginannya untuk bersenang-senang bersama Allah jadi menghilang. 

Bagi yang amalnya bersifat selektif, contohnya seperti ketika menjelang pernikahan tiba-tiba saja ibadah si hamba jadi meningkat, solat wajib tepat waktu, tahajud nampak khusyuk. Anehnya ketika telah di ijab kabulkan, jangankan tahajud, solat subuh pun terlambat. Ini perbuatan yang memalukan. Sudah diberi kesenangan, tetapi melalaikan perintah Nya. Seharusnya setelah bergelar suami atau isteri,usaha lebih gigih lagi dalam bertaqarrub kepada Allah sebagai bentuk ungkapan rasa syukur. 

Ketika berwuduk, misalnya, jika disamping kita ada seorang ulama yang cukup terkenal dan disegani, maka wuduk kita pun secara sedar atau tidak, tiba-tiba dilakukan dengan penuh tertib dan sopan. Lain pula halnya ketika tidak ada sesiapa pun yang melihat, maka wuduk kita pun kembali dilakukan dengan seadanya, malah sembrono. 

Atau ketika menjadi imam solat, bacaan Quran kita kadangkala digetar-getarkan atau disedih-sedihkan agar orang lain ikut sedih. Tapi sebaliknya ketika solat sendirian, solat kita menjadi sepantas kilat,ringkas dan cepat.
Hati-hatilah dalam beribadah kepada Nya. Perhatikanlah amal-amal yang kita lakukan, adakah jadi lemah, kurang berkualiti dan tidak bersungguh ketika diberi kesenangan? Jika YA, maka itulah tanda bahawa kita kurang ikhlas dalam beramal.

Hal ini berbeza dengan hamba-hamba Nya yang telah menggapai tingkat ikhlas, makam di mana seorang hamba mampu beribadah secara istiqamah dan terus-menerus berkesinambungan. Ketika diberi kesusahan, dia akan segera saja bersimpuh sujud merindukan pertolongan Allah. Dan ketika diberi kelapangan dan kesenangan, ia semakin bersimpuh dan bersyukur lagi atas nikmat Nya itu. 

Orang-orang yang ikhlas adalah orang yang kualiti beramalnya sama saja, sama ada, ada atau tiada orang yang memperhatikannya. Berbeza dengan orang yang kurang ikhlas, ibadahnya akan dilakukan lebih baik ketika ada orang lain memperhatikannya, apatah lagi bila orang tersebut dihormati dan disegani. 


Sungguh suatu keuntungan yang sangat besar bagi orang-orang yang ikhlas ini. Betapa tidak? Orang-orang yang ikhlas akan sentiasa dianugerahkan pahala, bahkan bagi orang-orang ikhlas, amal-amal mubah pun pahalanya akan berubah jadi pahala amalan sunat atau wajib. Hal ini akibat niatnya yang bagus. 

Maka, bagi orang-orang yang ikhlas, dia tidak akan melakukan sesuatu kecuali ia kemas niatnya lurus kepada Allah saja. Kalau hendak duduk di kerusi diucapkannya, "Bismilahirrahmanirrahiim, ya Allah semoga usaha hamba untuk duduk ini menjadi amal kebaikan". Lisannya yang tulus sentiasa memuji Allah atas nikmatnya berupa kurniaan mampu untuk duduk sehingga ia dapat beristirehat menghilangkan kepenatan. Jadilah aktiviti duduk itu sebagai taqarrub kepada Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan